Βιογραφικό
Από τους πιο δραστήριους φλαουτίστες της γενιάς του, ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ είναι από το 2000 A’ κορυφαίος φλαουτίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ έχει παράλληλη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως σολίστ.
Τα τελευταία χρόνια εκτός από τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα, τη Συμφωνικές των Δήμων Αθηνών και Θεσ/νίκης, καθώς κα με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τους Virtuosi di Praga, την Ορχήστρα Δωματίου του Πανεπιστημίου του Leeds, και την Ορχήστρα Δωματίου της Ε.Λ.Σ., υπό την διεύθυνση γνωστών μαέστρων όπως, C. Warren-Green, Ο. Koch, G. Wirth, Δ. Αγραφιώτης, Κ. Τρικολίδης, Ν. Τσούχλος, Α. Μυράτ, C. Escher, P. Cortinas, κ.α.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ (Ηρώδειο), στο Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής στη Σύρο, στο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου (Καβάλα) κ.α., ενώ προσεκλήθη από τον Λεωνίδα Καβάκο στο φεστιβάλ δωματίου του Μεγάρου Μουσικής όπου ερμήνευσε μαζί του το 5ο Βραδεμβούργιο Κοντσέρτο του Μπαχ και την περίφημη σονάτα από τη Μουσική Προσφορά. Επίσης έχει προσκληθεί σε φεστιβάλ φλάουτου του εξωτερικού (Αγγλία, Ιρλανδία, Ινδία, Πορτογαλία κ.α). Πρόσφατα η εργασία του με θέμα την στυλιστικά ενημερωμένη προσέγγιση των κοντσέρτων του Μότσαρτ που παρουσίασε στα πανεπιστήμια LUCA ( Βέλγιο) και Αβέιρο (Πορτογαλία) επελέγη να δημοσιευτεί από το διαδικτυακό περιοδικό IMPAR για το καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό της ενδιαφέρον.
Είναι ακόμη δραστήριος στο χώρο της μουσικής δωματίου, έχοντας υπάρξει ιδρυτικό μέλος της Ελληνική Ακαδημία Ξύλινων Πνευστών και του «duo Χορίαμβος» (με την αρπίστα Γωγώ Ξαγαρά) με το οποίο έχει εμφανιστεί σε διάφορες πόλεις και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει δισκογραφήσει Έλληνες και Γάλλους συνθέτες (CD Dialogues, 2008). Έχει συνεργαστεί και δισκογραφήσει σε όργανα εποχής με την Καμεράτα – Armonia Atenea υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Πρόσφατα δισκογράφησε τα έργα για φλάουτο του Ευάγγελου Κοκκόρη.
Σταθερή θέση στην δραστηριότητά του κατέχει η ενασχόληση με την σύγχρονη μουσική δημιουργία, την οποία υπηρετεί ως μέλος του διακεκριμένου συνόλου Ergon Ensemble, με το οποίο ερμηνεύει, διδάσκει και προωθεί τα σύχρονα μουσικά ρεύματα.
Ενεργό ρόλο είχε επίσης στην προώθηση της φλαουτιστικής Τέχνης στην Ελλάδα αφού ύπηρξε ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρίας FluteArt, η οποία μεταξύ άλλων διοργάνωσε επί σειρά ετών το φεστιβάλ πολλαπλών εκδηλώσεων Ημέρες Πλαγίαυλου, με επίκεντρο το φλάουτο. Στον παιδαγωγικό τομέα ο Νίκος Νικόπουλος, εκτός από την τακτική διδασκαλία στο κεντρικό ίδρυμα του Ωδείου Φ. ΝΑΚΑΣ, έχει διδάξει την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-12 στην Ακαδημία Τεχνών της Ζυρίχης, καθώς και σε σεμινάρια όπως τα Διεθνή Σεμινάρια Βερτίσκου, στις Ημέρες Πλαγίαυλου και σε σεμινάρια σε διάφορα ωδεία της χώρας.
Ο Νίκος Νικόπουλος υπήρξε μέλος της Φιλαρμονικής νέων της Ευρώπης, πρώτο φλάουτο στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης και στην Ορχήστρα Νέων της Κ.Ο.Θ. και συνεργάστηκε ως πρώτο φλάουτο με την Κ.Ο.Θ. και την Καμεράτα. Το Μάιο του 2001 ήταν φιναλίστ και απέσπασε ειδικό βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό JEUNESSES MUSICALES του Βουκουρεστίου.
Είναι διπλωματούχος φλάουτου του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης, πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών του Ωδείου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Royal Northern College of Music, κάτοχος Master in Music (με ανώτατη διάκριση) από το Πανεπιστήμιο του Leeds και κάτοχος Specialized Master (Soloist) από το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης και αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ. Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. Κυριότεροι δάσκαλοι του ήταν οι M. Ziegler R. Davis, P. Lloyd, I. Macovei στο φλάουτο, P. Morris στο πίκολο φλάουτο και R. Brown στο φλάουτο τραβέρσο.